آرشیو خرداد ماه 1399

هيدروژن پراكسيد و آب اكسيژنه همه چيز خريد و فروش مواد شيميايي

نحوه محاسبه pH يك اسيد ضعيف

۱۸۷ بازديد

محاسبه pH يك اسيد ضعيف كمي پيچيده تر از تعيين pH يك اسيد قوي است زيرا اسيدهاي ضعيف كاملاً در آب جدا نمي شوند. خوشبختانه فرمول محاسبه pH ساده است. در اينجا آنچه انجام مي دهيد غذاهاي اساسي: pH يك اسيد ضعيف يافتن pH اسيد ضعيف كمي پيچيده تر از پيدا كردن pH يك اسيد قوي است زيرا اين اسيد كاملاً در يون هاي آن جدا نمي شود. معادله pH هنوز يكسان است (pH = -log [H +]) ، اما براي يافتن [H +] بايد از ثابت تفكيك اسيد (Ka) استفاده كنيد. دو روش اصلي براي حل غلظت يون هيدروژن وجود دارد. يكي شامل معادله درجه دوم است. ديگري فرض مي كند كه اسيد ضعيف به سختي در آب از هم جدا شده و pH را تقريباً تقريبي مي كند. كدام يك را انتخاب مي كنيد به اين بستگي دارد كه به جواب دقيق نياز داريد. براي مشق شب ، از معادله درجه دوم استفاده كنيد. براي برآورد سريع در آزمايشگاه ، از تقريبي استفاده كنيد. pH يك مشكل اسيد ضعيف pH محلول اسيد بنزوئيك 0.01 ميلي متر چقدر است؟ با توجه به: بنزوئيك اسيد Ka = 6.5 x 10-5 راه حل بنزوئيك اسيد در آب از هم جدا مي شود: C6H5COOH → H + + C6H5COO- فرمول Ka: Ka = [H +] [B -] / [HB] جايي كه: [H +] = غلظت يونهاي H + [B-] = غلظت يون هاي پايه مزدوج [HB] = غلظت مولكولهاي اسيد جدا نشده براي واكنش HB → H + + B- بنزوئيك اسيد يك يون H + را براي هر C6H5COO- يون جدا مي كند ، بنابراين [H +] = [C6H5COO-]. بگذاريد x غلظت H را نشان دهد كه از HB جدا مي شود ، سپس [HB] = C - x در جايي كه C غلظت اوليه است. اين مقادير را در معادله Ka وارد كنيد: Ka = x · x / (C -x) Ka = x² / (C - x) (C - x) Ka = x² x² = CKa - xKa x² + Kax - CKa = 0 حل براي x با استفاده از معادله درجه دوم: x = [-b ± (b² - 4ac) ½] / 2a x = [-Ka + (Ka² + 4CKa) ½] / 2 ** توجه ** از نظر فني ، دو راه حل براي x وجود دارد. از آنجا كه x غلظت يونها را در محلول نشان مي دهد ، مقدار x نمي تواند منفي باشد. مقادير Ka و C را وارد كنيد: Ka = 6.5 x 10-5 C = 0.01 M x = 6 -6.5 10 10-5 + [(6.5 x 10-5) ² + 4 (0.01) (6.5 x 10-5)] ½} / 2 x = (-6.5 x 10-5 + 1.6 x 10-3) / 2 x = (1.5 x 10-3) / 2 x = 7.7 x 10-4 pH را بيابيد: pH = -log [H +] pH = -log (x) pH = -log (7.7 10 10-4) pH = - (- 3.11) pH = 3.11 پاسخ pH محلول بنزوئيك اسيد 0.01 M 3.11 است. راه حل: روش سريع و كثيف براي يافتن pH اسيد ضعيف اكثر اسيدهاي ضعيف به سختي در محلول جدا مي شوند. در اين محلول اسيد را تنها با 7.7 10 10-4 M. جدا كرد. غلظت اصلي 1 10 10-2 يا 770 برابر قوي تر از غلظت يون جدا بود. مقادير C - x در اين صورت ، بسيار نزديك C مي شوند كه بدون تغيير به نظر برسند. اگر C را براي (C - x) در معادله Ka جايگزين كنيم ، Ka = x² / (C - x) Ka = x² / C با اين كار ، نيازي به استفاده از معادله درجه دوم براي حل براي x نيست: x² = Ka · C x² = (6.5 x 10-5) (0.01) x² = 6.5 x 10-7 x = 8.06 x 10-4 pH را پيدا كنيد pH = -log [H +] pH = -log (x) pH = -log (8.06 x 10-4) pH = - (- 3.09) pH = 3.09 توجه داشته باشيد كه دو جواب تقريباً با يك تفاوت 0.02 تفاوت دارند. همچنين توجه داشته باشيد كه تفاوت بين روش اول و x روش x فقط 0.000036 M است. براي اكثر شرايط آزمايشگاهي ، روش دوم "به اندازه كافي خوب" و بسيار ساده تر است. قبل از گزارش مقدار ، كار خود را بررسي كنيد. pH يك اسيد ضعيف بايد كمتر از 7 باشد (خنثي نيست) و معمولاً براي اسيد قوي كمتر از مقدار است. توجه داشته باشيد استثنائاتي وجود دارد. به عنوان مثال ، pH اسيد هيدروكلريك براي يك محلول 1 ميلي متر 3.01 است ، در حالي كه pH اسيد هيدروفلوئوريك نيز كم است ، با مقدار 3.27 براي محلول 1 ميلي متر.

سيتريك اسيد

۱۹۲ بازديد

اسيد سيتريك چيست و آيا براي شما بد است؟آنچه هستمنابع طبيعيمنابع مصنوعيفوايدايمنيخط پاييناسيد سيتريك به طور طبيعي در مركبات به ويژه ليمو و ليمو موجود است. اين چيزي است كه به آنها طعم ترش و ترش مي بخشد.
يك فرم توليد شده از اسيد سيتريك معمولاً به عنوان يك افزودني در مواد غذايي ، مواد تميز كننده و مكمل هاي غذايي مورد استفاده قرار مي گيرد.
با اين حال ، اين فرم توليدي با آنچه در ميوه هاي مركبات يافت مي شود متفاوت است.
به همين دليل ، ممكن است تعجب كنيد كه آيا اين براي شما خوب يا بد است.
در اين مقاله تفاوت بين اسيد سيتريك طبيعي و توليدي توضيح داده شده است و به بررسي مزايا ، كاربردها و ايمني آن مي پردازد.
اسيد سيتريك چيست؟اسيد سيتريك اولين بار در سال 1784 توسط يك محقق سوئدي از آب ليمو گرفته شد (1 منبع معتبر).
اين تركيب بدون بو و بي رنگ از آب ليمو تا اوايل دهه 1900 توليد شد كه محققان دريافتند كه مي توان آن را نيز از قالب سياه ، Aspergillus niger تهيه كرد ، كه اسيد سيتريك را هنگام تغذيه قند ايجاد مي كند (1Trusted Source، 2Trusted Source).
اسيد سيتريك به دليل خاصيت اسيدي و مزه اي كه دارد ، عمدتاً به عنوان ماده طعم دهنده و نگهدارنده مورد استفاده قرار مي گيرد - به خصوص در نوشابه ها و شيريني ها.
همچنين از اين ماده براي تثبيت يا حفظ داروها و به عنوان ضد عفوني كننده در برابر ويروس ها و باكتري ها استفاده مي شود.
خلاصهاسيد سيتريك تركيبي است كه در اصل از آب ليمو گرفته شده است. امروزه از نوع خاصي از قالب توليد مي شود و در برنامه هاي متنوعي مورد استفاده قرار مي گيرد.منابع طبيعي مواد غذاييمركبات و آب آنها بهترين منابع طبيعي اسيد سيتريك (منبع 3Trusted) هستند.
در حقيقت ، كلمه سيتريك از كلمه لاتين مركبات (منبع 2Trusted) سرچشمه گرفته است.
نمونه هايي از مركبات عبارتند از:
ليموليموترش سبزپرتقال هاگريپ فروتنارنگيpomelosساير ميوه ها حاوي اسيد سيتريك نيز هستند اما مقادير كمتري دارند. اين شامل:
آناناستوت فرنگيتمشككران بريگيلاسگوجه فرنگيهانوشيدني ها يا محصولات غذايي حاوي اين ميوه ها - مانند سس گوجه فرنگي در مورد گوجه فرنگي - حاوي اسيد سيتريك نيز هستند.
اگرچه به طور طبيعي اتفاق نمي افتد ، اسيد سيتريك نيز محصول جانبي توليد پنير ، شراب و توليد نان ترش است.
اسيد سيتريك موجود در مواد غذايي و مكمل ها توليد مي شود - نه آنچه كه به طور طبيعي در مركبات يافت مي شود (4 منبع معتبر).
اين امر به اين دليل است كه توليد اين افزودني از ميوه مركبات بسيار گران است و تقاضا به مراتب از عرضه بيشتر است.
خلاصه ليمو ، ليمو و ساير مركبات منابع طبيعي غالب اسيد سيتريك هستند. ميوه هاي ديگر كه حاوي  مواد بسيار كمتري هستند شامل انواع توت ها ، گيلاس و گوجه فرنگي هستند.

https://www.healthline.com/nutrition/citric-acid#natural-sources

كاربردهاي سيتريك اسيد

 

غذا و نوشيدني

 

از آنجايي كه اين ماده يكي از اسيدهاي خوراكي قوي محسوب مي‌شود از آن به طور غالب به عنوان طعم دهنده و نگهدارنده در مواد غذايي و نوشيدني ها به ويژه نوشابه ها و شيريني ها استفاده مي شودكه در اتحاديه اروپا با عددE330نشان داده ميشود. نمك هاي سيترات فلز هاي مختلف براي تهيه بيولوژيكي مكمل هاي غذايي استفاده مي شود. اسيدسيتريك داراي ۲۴۷ كيلو كالري در هر ۱۰۰ گرم است. در ايالات‌متحده نياز به خلوص اسيد سيتريك به عنوان يك افزودني غذايي توسط مجموعه غذايي مواد شيميايي Codex كه توسط داروسازي ايالات متحده به وجود آمده است، تعريف مي شود.

اسيد سيتريك را ميتوان به بستني به عنوان يك ماده امولسيون كننده براي جلوگيري از جدا شدن چربي ها، به كارامل جهت جلوگيري از تبلور ساكاروزيا در دستورالعمل‌هاي به جاي آبليمو تازه اضافه كرد. از اسيد سيتريك به همراه بي كربنات سديم در طيف گسترده‌اي از فرمولهاي جوشانده،كه هم براي مصرف در پودرها و قرص ها و هم براي مراقبت هاي شخصي مانند نمك حمام استفاده مي شود. اسيد سيتريك كه به صورت پودر خشك فروخته مي شود به دليل شباهت فيزيكي آن به نمك طعام معمولاً در بازارهاي مواد غذايي به عنوان نمك ترش به فروش ميرسد. اين ماده در برنامه هاي آشپزي به عنوان جايگزيني براي سركه يا آبليمو در جايي كه به يك اسيد خالص نياز است ، استفاده مي شود.

 

تميزكننده و شلات ساز (chelating agent)

 

سيتريك اسيد يك ماده شلات كننده عالي است و با ساختن محلول در فلزات آنها را به هم متصل مي‌كند. اين ماده براي از بين بردن و خارج كردن رسوب آهك از ديگ هاي بخار و تبخير كننده ها استفاده مي شود. مي توان از آن براي تصفيه آب استفاده كرد كه باعث مي شود در اثربخشي صابون ها و شوينده هاي لباسشويي مفيد واقع شود. با جذب فلزات در آب سخت به اين تميز كننده ها اجازه مي دهد تا كف ايجاد كنند و بدون نياز به فرايند نرم شدن آب باعث بهتر شدن كاركرد  شوينده ها در آب سخت ميشود.

اسيد سيتريك ماده موثر برخي از محلول هاي تميز كننده حمام و آشپزخانه است. يك محلول با غلظت ۶ درصد اسيدسيتريك لكه هاي آب سخت را بدون شستشو از شيشه جدا ميكند. از اين ماده همچنين مي توان در شامپو ها براي شستشو و رنگ كردن مو استفاده كرد.سيتريك اسيد اولين بار گيري موفقيت‌آميز براي جداسازي كل تبادل يونيلانتانيدها بود كه در طول پروژه منهتن در دهه ۱۹۴۰ استفاده شد در دهه ۱۹۵۰ جايگزين EDTA بسيار كارآمدتر شد. در صنعت نيز از آن براي حل كردن زنگ زدگي از فولاد و فولادهاي ضد زنگ غير فعال استفاده مي شود.

https://telegra.ph/%D8%A7%D8%B3%DB%8C%D8%AF-%D8%B3%DB%8C%D8%AA%D8%B1%DB%8C%DA%A9-05-30